Турският президент Реджеп Ердоган предупреди в петък, че новата военна операция на

...
Турският президент Реджеп Ердоган предупреди в петък, че новата военна операция на
Коментари Харесай

Нова война на хоризонта: Турция се кани да нападне Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган предизвести в петък, че новата военна интервенция на Анкара в Северна Сирия може да стартира всеки миг.

“Винаги споделям, че можем да стартираме интервенцията във всеки един миг през нощта. Не би трябвало да се тормозим и да бързаме, изключително откакто работим в региона. Надявам се, че ще стартираме интервенцията, когато пристигна часът”, сподели Ердоган пред кореспонденти след завръщането си от срещата на върха на НАТО в Мадрид.

По-рано турският президент съобщи, че основната цел на плануваната интервенция в Сирия е разширението на 30-километровата зона за сигурност, основана в северозападния район на страната.

По-рано Вашингтон предизвести Анкара да се въздържа от започване на военна интервенция в Сирия, като акцентира, че
офанзивата ще “подкопае районната непоклатимост
“Операциите, които се организират и следва да бъдат извършени край южните ни граници, нe са ориентирани към териториалната целокупност на нашите съседи, а са нужни поради националната ни сигурност ”, сподели преди месец Ердоган.

В текста се насочва апел към “страните, които нарушават интернационалното право, като поддържат тероризма, да сложат завършек на това отношение и да имат поради безпокойствата на Турция във връзка с сигурността ”.
Турция чака и от съдружниците да показват същото отношение, се показва в изказването.
В понеделник турският президент разгласи, че страната му ще стартира скоро военни интервенции по южните си граници, с цел да сътвори 30-километрови зони за сигурност и да се бори против терористичните закани, идващи оттова.

Очаква се бъдещите интервенции да бъдат извършени в Северна Сирия, където турската войска нахлу няколко пъти от 2016 година, взимайки на прицел най-много кюрдски милиции, които са съдружници на Съединените щати в битката против групировката “Ислямска страна ”. Засега обаче има малко признаци за напредвания на турската войска като тези, предшествали последните четири влизания на нейни елементи в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР